Wim Vermeulen en Rosanne Van Gael (2023). De Box 3-heffing en de Belg met Nederlands vastgoed: een stand van zaken. TFR, 637, .
Rosanne Van Gael is fiscaal advocaat en gespecialiseerd in zowel nationaal als internationaal fiscaal recht. Ze legt zich toe op ondernemings- en vastgoedfiscaliteit.
Ze behaalde haar masterdiploma aan de K.U.Leuven (2016) en een postgraduaat fiscaal recht en fiscale praktijk aan de Fiscale Hogeschool Brussel (2017).
Als advocaat is Rosanne verbonden aan de balie van Brussel. Zij is lid van het Cazimirteam sinds 2017. Rosanne is werkzaam in kantoor Diegem en Antwerpen, af en toe ook in kantoor Gent.
Concreet adviseert Rosanne ondernemers over de (her)structurering van hun activiteiten, de optimale werking van hun management-, holding- en/of vastgoedvennootschappen en bekijkt ze hoe de vermogensopbouw binnen de onderneming(sgroep) bij de ondernemer (privé) terechtkomt.
Dergelijke analyses beperken zich niet tot het Belgische grondgebied, noch tot ondernemers: advisering inzake buitenlands vastgoed, emigraties, buitenlandse vermogensstructuren (die al dan niet onder de kaaimantaks sorteren) behoren tevens tot haar expertise.
Rosanne gaf reeds meermaals seminarie over de in- en uitbreng van vastgoed uit de vennootschap, management fees, buitenlands vastgoed, de bezoldigingstheorie, de fiscale impact van het nieuwe goederenrecht en diverse andere topics inzake vastgoedfiscaliteit. Ze woonde regelmatig de redactievergadering van Nieuwsbrief Registratierechten bij en begeleidt ook studenten bij de manama fiscaal recht aan de Universiteit van Antwerpen als observator bij vakspecifieke masterproeven.
“De fiscaliteit is steeds in beweging: wetgeving, rechtspraak en rechtsleer veranderen haast dagelijks. Bovendien heeft elke cliënt een op maat gemaakte oplossing nodig. Het samenbrengen van alle info tot een praktisch werkbaar geheel schept voldoening.”
Rosanne is een goedlachse babbelaar die in haar vrije tijd graag badminton en padel speelt.
Wim Vermeulen en Rosanne Van Gael (2023). De Box 3-heffing en de Belg met Nederlands vastgoed: een stand van zaken. TFR, 637, .
Wim Vermeulen, Ann-Sofie Ceulemans, , Rosanne Van Gael, en (2022). BUITENLANDSE VAKANTIEWONINGEN EN DE FISCUS 2022. Mechelen: Kluwer .
Wim Vermeulen, Rosanne Van Gael en (2021). De nieuwe belastbare grondslag voor inkomsten van buitenlandse onroerende goederen, een Belgisch compromis: Fiscaal praktijkboek 2021-2022 Directe belastingen. Mechelen: Wolters-Kluwer .
Tim Melis en Rosanne Van Gael (2021). Dividenduitkering in natura van een onroerend goed: verschillende visies over de gewestgrenzen heen. Nieuwsbrief Registratierechten, 3, p. 12-21 .
Wim Vermeulen en Rosanne Van Gael (2020). DE SCI ONDER HET DUBBELBELASTINGVERDRAG – DE CONSEIL D’ETAT BESLECHT (VOORLOPIG) DE DISCUSSIE. TEP, nr. 2, 228-229 .
Rosanne Van Gael en Wim Vermeulen (2020). VERKOOP VAN DE AANDELEN VAN EEN SCI: DE FRANSE FISCUS TRIOMFEERT. TEP, nr. 2, 242 e.v. .
Wim Vermeulen en Rosanne Van Gael (2020). MELDINGSPLICHT ONDER DAC [DIRECTIVE ON ADMINISTRATIVE COOPERATION] 6 OOK VAN TOEPASSING OP REGISTRATIERECHTEN. Nieuwsbrief Regi, nr. 1, p. 10 .
Op 9 november 2021 werd het nieuwe dubbelbelastingverdrag tussen België en Frankrijk ondertekend, maar de exacte datum van inwerkingtreding blijft voorlopig nog onbekend. Dit verdrag brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor onder meer Belgische inwoners die een vakantiewoning in Frankrijk …
Een van de methoden om een onroerend goed uit het vennootschapsvermogen te onttrekken en het aan één of meer aandeelhouders toe te kennen, is door middel van een dividenduitkering in natura. Deze aanpak kan fiscaal aantrekkelijk zijn voor de aandeelhouders. Aangezien het nog steeds de overdracht v…
Het VVPRbis-regime zorgt ervoor dat de aandeelhouders van vennootschappen die bij kapitaalinbreng als klein worden beschouwd, onder bepaalde voorwaarden kunnen genieten van een lagere belasting (lees: roerende voorheffing) bij winstuitkering, indien een bepaalde wachttermijn in acht werd genomen.…
Wanneer een kleine vennootschap overgaat tot ontbinding en vereffening in één akte, is het momenteel niet mogelijk om een liquidatiereserve aan te leggen over de winst van het boekjaar van ontbinding en vereffening en/of de latente meerwaarden die op dat moment gerealiseerd worden. Nochtans kan dit o…
De Kaaimantaks bestaat vandaag bijna tien jaar. Gedurende deze periode werd er al verschillende keren gesleuteld aan de wetgeving. Ook eind vorig jaar voerde de wetgever nog wijzigingen door. Eén van de nieuwigheden betreft de invoering van een ‘exit tax’ voor oprichters van juridische constructies die …
Vorige week maakte de Spaanse premier Pedro Sánchez via een persbericht bekend dat de Spaanse regering overweegt een wetswijziging door te voeren met betrekking tot het verkrijgen van 'Golden Visa' verblijfsvergunningen. Deze maatregel wordt voorgesteld als een middel om vastgoedspeculatie tegen te …
IS MIJN SCI PLOTS EEN JURIDISCHE CONSTRUCTIE? De programmawet van 22 december 2023 wijzigt op diverse punten de zogenaamde ‘kaaimantaks’. Nu de wet sinds 1 januari in werking is getreden, dienen de eventuele verschuivingen en implicaties die deze wetswijziging met zich meebrengt voor de Franse tra…
De fiscaliteit in beweging De fiscaliteit is steeds in beweging en meandert gewoonlijk voort op het ritme van de dag. Ter gelegenheid van 15 jaar Cazimir delen we graag onze belangrijkste praktijkinzichten bij fiscale planning voor de ondernemende familie en blikken we ook vooruit naar de toekomst.…
Steeds meer Belgen kopen een buitenlandse vakantiewoning. Vooral de klassieke bestemmingen, zoals Frankrijk en Spanje, zijn erg in trek bij het Belgische publiek. De aankoop van een onroerend goed is op fiscaal vlak zeer complex en onderhevig aan frequente wijzigingen. De Belgische fiscale…
Vaak is het om financiële en fiscale redenen alsook omwille van vermogensplanning interessant om met een vennootschap te investeren in vastgoed. We stellen evenwel vast dat menig Belg graag zijn opties openhoudt om nadien het vastgoed alsnog privé te verwerven. Er bestaan tal van mogelijkheden om v…
Steeds meer Belgen kopen een (vakantie)woning in het buitenland aan. De aankoop van een onroerend goed is op fiscaal vlak een zeer complex gegeven. Dat is niet alleen zo in België, maar nog meer bij een buitenlands onroerend goed. In dat geval gelden er immers niet alleen de Belgische …
Vaak is het om financiële en fiscale redenen alsook omwille van vermogensplanning interessant om met een vennootschap te investeren in vastgoed. De praktijk leert ons dat de achterliggende aandeelhouders graag hun opties openhouden om nadien het vastgoed alsnog privé te verwerven. Er bestaan tal v…
Deel 1: verwerving van vastgoed met een vennootschap: Aankoop van onroerend goed en registratierechten Inbreng van onroerend goed en registratierechten Hybride aankoopvormen (vestiging recht van vruchtgebruik of recht van opstal) Deel 2: aanhouden van vastgoed met een vennootschap – beknopte b…